Archive for July 2010

Mata yang jujur


posted by Khairunnisa on

No comments

si Adik duduk disebelah ku, memakai baju kurung warna B&W + bertudung kuning :)

Aku mencapai buku mewarna si adik. Ku bilang padanya "dek, cuba eja dulu ni kunun, perkataan apa?"

si adik berkerut sambil menatap gambar dalam buku. Lama di amatinya.

dan terus mengeja "B.. U.. K.. I.. T.. -> Gunung !!"

"Hey, Bukit la dek.." ku bilang.

"Bukan, Gunung bah ni.. tengok gambarnya.." kata si adik. Matanya bulat, bersinar-sinar.. dia yakin apa yang di lihatnya.

... rupanya, jawapannya berdasarkan apa yang ada di depan mata, bukan pada perkataan..

ku rasa... itu lagi jujur.




*Tribute kerinduan buat adikku, Dg Khalilah Ismail yang sedang bahagia sebab dia baru lepas exam minggu lalu. :). Kisah ini adalah imbasan yang lalu, si adik dah besar suda sekarang.. haha..

p/s: @ twitter http://twitter.com/ds_khairunnisa
- Dg Siti Khairunnisa bt Ismail Lamo
- Universiti of Malaya, KL, Malaysia

Aku sahabat mu.. tapi kau siapa?


posted by Khairunnisa on , ,

2 comments


Dan seorang remaja berkata, bicaralah pada kami tentang Persahabatan.

Dan dia menjawab:
 
Sahabat adalah keperluan jiwa, yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau tuai dengan penuh rasa terima kasih. Dan dia pulalah naungan dan pendianganmu. Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa mahu kedamaian.

Bila dia berbicara, mengungkapkan fikirannya, kau tiada takut membisikkan kata "Tidak" di kalbumu sendiri, pun tiada kau menyembunyikan kata "Ya".
 
Dan bilamana dia diam, hatimu berhenti dari mendengar hatinya; kerana tanpa ungkapan kata, dalam persahabatan, segala fikiran, hasrat, dan keinginan dilahirkan bersama dan dikongsi, dengan kegembiraan tiada terkirakan. Di kala berpisah dengan sahabat, tiadalah kau berdukacita; kerana yang paling kau kasihi dalam dirinya, mungkin kau nampak lebih jelas dalam ketiadaannya, bagai sebuah gunung bagi seorang pendaki, nampak lebih agung daripada tanah ngarai dataran.

Dan tiada maksud lain dari persahabatan kecuali saling memperkaya roh kejiwaan.
Kerana cinta yang mencari sesuatu di luar jangkauan misterinya, bukanlah cinta , tetapi sebuah jala yang ditebarkan: hanya menangkap yang tiada diharapkan.

Dan persembahkanlah yang terindah bagi sahabatmu. Jika dia harus tahu musim surutmu, biarlah dia mengenali pula musim pasangmu.
 
Gerangan apa sahabat itu jika kau sentiasa mencarinya, untuk sekadar bersama dalam membunuh waktu? Carilah ia untuk bersama menghidupkan sang waktu! Kerana dialah yang bisa mengisi kekuranganmu, bukan mengisi kekosonganmu.
 
Dan dalam manisnya persahabatan, biarkanlah ada tawa ria dan berkongsi kegembiraan..
Kerana dalam titisan kecil embun pagi, hati manusia menemui fajar dan ghairah segar kehidupan.


*Karya: Khalil Gibran  


p/s : ada jiwa-jiwa yg sedang merindu.. adakah kamu merasanya? aduh.. sayangnya.. sebab.. sungguh .. AKU RINDU KAMU 

p/s: @ twitter http://twitter.com/ds_khairunnisa
- Dg Siti Khairunnisa bt Ismail Lamo
- Universiti of Malaya, KL, Malaysia 

Boleh ceritakan padaku tentang CINTA ?


posted by Khairunnisa on ,

3 comments



Kelmarin aku berdiri berdekatan pintu gerbang sebuah rumah ibadat dan bertanya kepada manusia yang lalu-lalang di situ tentang misteri dan kesucian cinta.

Seorang lelaki setengah baya menghampiri, tubuhnya rapuh wajahnya gelap. Sambil mengeluh dia berkata, "Cinta telah membuat suatu kekuatan menjadi lemah, aku mewarisinya dari Manusia Pertama."

Seorang pemuda dengan tubuh kuat dan besar menghampiri. Dengan suara bagai menyanyi dia berkata, "Cinta adalah sebuah ketetapan hati yang ditumbuhkan dariku, yang menghubungkan masa sekarang dengan generasi masa lalu dan generasi yang akan datang.'

Seorang wanita dengan wajah melankolis menghampiri dan sambil mendesah, dia berkata, 'Cinta adalah racun pembunuh, ular hitam berbisa yang menderita di neraka, terbang melayang dan berputar-putar menembusi langit sampai ia jatuh tertutup embun, ia hanya akan diminum oleh roh-roh yang haus. Kemudian mereka akan mabuk untuk beberapa saat, diam selama satu tahun dan mati untuk selamanya.'

Seorang gadis dengan pipi kemerahan menghampiri dan dengan tersenyum dia berkata, "Cinta itu laksana air pancuran yang digunakan roh pengantin sebagai siraman ke dalam roh orang-orang yg kuat, membuat mereka bangkit dalam doa di antara bintang-bintang di malam hari dan senandung pujian di depan matahari di siang hari.'

Setelah itu seorang lelaki menghampiri. Bajunya hitam, janggutnya panjang dengan dahi berkerut, dia berkata, "Cinta adalah ketidakpedulian yang buta. la bermula dari hujung masa muda dan berakhir pada pangkal masa muda.'

Seorang lelaki tampan dengan wajah bersinar dan dengan bahagia berkata, 'Cinta adalah pengetahuan syurgawi yang menyalakan mata kita. Ia menunjukkan segala sesuatu kepada kita seperti para dewa melihatnya.'

Seorang bermata buta menghampiri, sambil mengetuk-ngetukkan tongkatnya ke tanah dan dia kemudian berkata sambil menangis, 'Cinta adalah kabus tebal yang menyelubungi gambaran sesuatu darinya atau yang membuatnya hanya melihat hantu dari nafsunya yang berkelana di antara batu karang, tuli terhadap suara-suara dari tangisnya sendiri yang bergema di lembah-lembah.'

Seorang pemuda, dengan membawa sebuah gitar menghampiri dan menyanyi, 'Cinta adalah cahaya ghaib yang bersinar dari kedalaman kehidupan yang peka dan mencerahkan segala yang ada di sekitarnya. Engkau bisa melihat dunia bagai sebuah perarakan yang berjalan melewati padang rumput hijau. Kehidupan adalah bagai sebuah mimpi indah yang diangkat dari kesedaran dan kesedaran.'

Seorang lelaki dengan badan bongkok dan kakinya bengkok bagai potongan-potongan kain menghampiri. Dengan suara bergetar, dia berkata, "Cinta adalah istirahat panjang bagi raga di dalam kesunyian makam, kedamaian bagi jiwa dalam kedalaman keabadian.’

Seorang anak kecil berumur lima tahun menghampiri dan sambil tertawa dia berkata, "Cinta adalah ayahku, cinta adalah ibuku. Hanya ayah dan ibuku yang mengerti tentang cinta."

Waktu terus berjalan. Manusia terus-menerus melewati rumah ibadat. Masing-masing mempunyai pandangannya tersendiri tentang cinta. Semua menyatakan harapan-harapannya dan mengungkapkan misteri-misteri kehidupannya.


*Karya: Khalil Gibran 



Rabi’ah al Adawiyyah, seorang wanita sufiah menambah “Sesungguhnya seorang kekasih itu akan taat-patuh kepada yang dikasihinya.”

Umar bin al-Khattab pernah berkata kepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah! Engkau lebih aku cintai daripada segala sesuatu melainkan nyawa yang ada di dalam diriku. Lalu Rasulullah SAW berkata: Tidak sempurna iman seseorang sehinggalah aku lebih dicintai daripada dirinya sendiri. Umar pun berkata: Demi Tuhan yang telah menurunkan al-Kitab kepada engkau, sesungguhnya engkau lebih aku kasihi daripada diri aku. Baginda berkata kepada Umar: Sekarang iman engkau telah sempurna wahai Umar!” (Hadis riwayat Muslim). 



Cinta bagiku ? Cinta bagiku adalah semua rahmat Tuhanku, tanpa cintaNya, mana mungkin aku dapat bercinta dengan kalian.. (^_^)




Cinta menurut kalian pula bagaimana? 

boleh ceritakan padaku ?



 p/s: @ twitter http://twitter.com/ds_khairunnisa
- Dg Siti Khairunnisa bt Ismail Lamo
- Universiti of Malaya, KL, Malaysia 

Catatan hamba


posted by Khairunnisa on , ,

5 comments

Mari taujihah buat jiwa sendiri. Siapa lagi kan.. begini..


Rupanya, kita tidak boleh merasa lapang tiap waktu..kerna dalam keadaan yang tenang itulah saat Allah mencampakkan di antara 1001 masalah dunia. Iya..supaya hati tidak lalai dengan "ketenangan". Hati yang "tidak sibuk" biasanya sukar mengingat Tuhan, manakala hati yang sentiasa berasa risau pasti akan sentiasa berzikir meminta kekuatan dan bantuan dariNya.


Jangan biarkan diri bersenang lenang di atas dunia. Sibukkan diri dalam perjuangan dakwah. Di sana, kita akan berjumpa 1001 masalah untuk mendidik jiwa bertambah kuat. Saat air mata pertama menitis kerana masalah yang menghimpit, saat itulah kita akan merasa lebih dekat denganNya. Samada cepat atau lambat. Rasai dan yakini lah..bantuan dariNya pasti akan tiba. 





Catatan hamba
3:40 am - 19/07/2010

Different path?


posted by Khairunnisa on

Comments Off

Assalamualaikum , peace be upon you.


I'm really _____ (speechless) with my new schedule :( . Seem I selected -most of my subjects are bit different with *others.


Here my selected subjects for this semester:


1. Professional Writing in English
> I got a Group 8 while the *others got a Group 3 & 9. I'm ALONE & surrounding with my ***APIDS's junior.    


2. Pengantar Psikologi
> 1st, *we agreed to take "Psikologi Dakwah" but it was not open yet for this sem). Then, some of us suggest to take "Pembangunan Masjid", but I prefer to take "Pengantar Psikologi" seem it's a bit similar with the 1st choice. But, they said they want to select "Pembangunan Masjid". Again, where on earth I just ignore their choice & "go on" with my own choice. I really don't realize that I will attend a different class !!   


3. Pengantar Syariah
> For this, I don't know yet because some of *them **still considering about it. But, I'm really sure that some of us will not going to drop this subject.


4. Fiqh Mu'amalat
> Well, this subject is NO Problem.


5. Al-Qiyas
> Some of *us really want to select this subject according to what we just decided. But, I didn't saw one of them attend the class yesterday. So, seem *they **still considering about it too.


6. Pemikiran Politik Islam Perbandingan


7. Pentadbiran & Dasar Awam Malaysia


All of *us certainly will take both of these subjects. No one will drop it hehe.  




+++++++++++++++++++++++++




I admit that I still can change my subject & select the same subject like *them. But, those subjects that I just mentioned above are what I really need to learn for this semester. I don't pretend that I can study alone without *them. I love to discuss with *them especially the critical subject. But, I don't know why my heart just want to keep going with my own selection.  


Then, I realize I should start to be more confident & more independent than other people. I still feeling a bit awkward with my new life-style since I live in rent-house (start this semester). 


But.. am I really in a different path of them? nahhh.. I guess, no. hehe. Because, as for me, we still in the same boat , on the way to achieve Allah's pleasure.




 I believe, Allah will not waste his servants according to what HE said in Surah Ar-Ra'd : 11 which means:

"For each (such person) there are (angels) in succession, before and behind him: They guard him by command of Allah. Allah does not change a people’s lot unless they change what is in their hearts. But when (once) Allah willeth a people’s punishment, there can be no turning it back, nor will they find, besides Him, any to protect."






Note 1: I still try so hard to face it >_< .. dayang.. hwaiting!!


Note 2: Ahh.. I still don't have any idea what kind of design will suit it better for my new "assignment" :(


Note 3: Erk.. I just lost my OLD COMMENTS in this blog!! :(


Note 4: (*) symbol:
(*) refer to 2nd year's student of Islamic Political Science.


(**) still considering : because this is a week of "Add & Drop" subject. So, we still have time to drop any subject that we won't prefer to take & ADD other subject.


(***) APIDS : Akademi Pengajian Islam & Sains






p/s: you can connect with me by twitter hehe http://twitter.com/ds_khairunnisa



- Dg Siti Khairunnisa bt Ismail Lamo
- Universiti of Malaya, KL, Malaysia

╰☆╮Back to CAMPUS ╰☆╮


posted by Khairunnisa on , ,

1 comment


╰☆╮Back to CAMPUS ╰☆╮

Bicara hari pertama kuliah.

(_ _)~ semester yang penuh dengan aksi mendebarkan... 

actually, I'm completely "clueless". Last sem, I'm really have a full confident to arrange my schedule. But, in this month (June), I don't know how many time I've been "down". I don't know how many people get disappointed. Until I'm afraid to imagine the colors of my future life. What it will be?  

However, I'm really really really glad to have a Great GOD, the ONLY one in my heart, who always love me more than other, a FRIEND who always comfort & support me, a family who always pray for me. Really thankfully that I've them. Thank you.

Then, here my FOCUS for my 3rd semester  :
[T.A.K.E] Driving licence
[L.E.A.R.N] Adobe Illustrator *sigh* (Sis Azlina Awang, please take a note hehe)
 [W.O.R.K] My World of Multimedia (even I'm a Islamic Political Science student)
[L.O.V.E] All my cute junior from Borneo
 [O.F.F.E.R] I should learn how to refuse the "outside job" ( but I really want to collect my own money =( )
[F.U.T.U.R.E] In this age (22 years old) , am I suppose + begin to think about it ? 
 [REMINDER] my responsibility [as an a'bid] to my GREAT Creature + [as a daughter] to my own & precious family + [as a student] to my studies + [as a becoming wife] to my destiny husband (?) (erk.. even I don't know who. I'm still single hehe) and [as a God's soldier] to ummah

hopefully ~ God's willing .. inshaAllah 

p/s: now you can connect with me by twitter hehe http://twitter.com/ds_khairunnisa
- Dg Siti Khairunnisa bt Ismail Lamo
- Universiti Malaya, KL, Malaysia

*50 tahun lagi akan kiamat


posted by Khairunnisa on , ,

2 comments

di suatu petang yang nyaman




Uncle: Hari ini banyak panas aa


Saya: Ah.. Ya.. panas jugak


Uncle: dulu tak pernah begini tau, sekarang ni hari-hari panas.. lebih panas dari zaman dulu


Saya: betul tu uncle, itu la, orang tebang sana tebang sini itu pokok, macam mana.. (sleng ikut rentak uncle tu heh)


Uncle: Ini macam, 50 tahun lagi akan kiamat la. 


Saya: (terkejut) emm.. kenapa pakcik kata 50 tahun lagi kiamat? 


Uncle: you ada baca paper pagi ini tak?


Saya: tak sempat nak bukak tadi (cover hehe)


Uncle: You tau, sekarang ni, macam-macam dah berlaku di dunia. Tadi pagi, tanah runtuh, banjir, macam-macam. Cuba you fikir, kalau setahun kemarau, apa mau jadi? Bila hujan saja, mula lah orang kita kata "apa la ini hujan, turun saja". Tapi bila panas memanjang, baru diorang fikir. Ini macam, uncle fikir, 50 tahun lagi pasti akan kiamat la. 


Saya: ohh.. begitu ya uncle (serius tau uncle ni cakap)


Uncle: Ya la..serius ni.. ey, you suda kawin ka?


Saya: hehe belum lagi uncle. Kenapa? Uncle dah kawin belum?


Uncle: Saya sudah kahwin la. You tu, cepat-cepat la kahwin, nanti dunia kiamat, tak sempat la.


Saya: eh yeke uncle? tak sempat ya? hehe (biar betul uncle ni.. )


Uncle: (dengan serius dia kata) Eh betul la, nanti tak sempat, you yang rugi..


Saya: Hehe... ( tersenyum.. dalam hati kata "insyaAllah" ada rezeki)


Uncle: Ha.. sudah sampai.. sini ya..


Saya: Ya, thank you uncle..


Uncle: Jangan lupa tau.. kawin cepat-cepat, nanti tak sempat


Saya: Ya .. ya uncle.. jangan risau.. hehe thank you again ya (sambil tutup pintu teksi)






Menyelak catatan perjalanan pada 25 Mac 2010. *Dalam teksi, on the way ke Kompleks Perdana Siswa, Uni Malaya. Perbualan antara Uncle berbangsa India dan saya. Uncle berbangsa INDIA ini pun percaya dan takutkan hari kiamat, apatah lagi kita ini yang MUSLIM. Kita ini bukan sekadar percaya semata-mata malahan ber-IMAN dengan hari kiamat. Mari FIKIR + ZIKIR.




*Maaf andai tajuk entri ter-lebih :) , bukan membuat spekulasi kosong , sekadar menggambarkan point utama dalam perbualan kami.



- Dg Siti Khairunnisa bt Ismail Lamo
- Universiti Malaya, KL, Malaysia

Laziness ~


posted by Khairunnisa on , ,

No comments



"Bumi yang luas bukan untuk pahlawan yang pemalas.. bergeraklah ke serata alam dan sebarkanlah wangian Islam." - khairunnisa 



"EARTH is not a good location or a vocation for anyone lazy, thin-skinned or lacking a sense of humour." *







*edited from John Bailey quote
Venue: Sports Centre, University of Malaya, went to cheer up Puan Syam- Volleyball's game.
[Copy from my facebook's album :) cause sharing is caring ok hehe] 


Share by: Ds Khairunnisa Ismail , University of Malaya, Kuala Lumpur

" Facebook Killed the Private Life "


posted by Khairunnisa on

2 comments


You live your life online -- and anyone can read it. Should employers be able to troll your Facebook or MySpace page? Or should everything that you put online be accessible to anyone, anywhere? With increasingly popular social networking sites aggregating unprecedented volumes of personal data, the age-old issue of online privacy is once again rearing its ugly head. We ask NYU professor and social networking expert Clay Shirky (watch the full interview with Clay Shirky here) where to draw the line between personal and public online.



"I always had that question and never got the answer for that , why does a company gives you a free and unlimited account such as an Email in Yahoo , MSN , etc 
if you want to buy 80 GIG hard drive you should pay couple of hundred $ now how come you have all these for free ? where are all these billions of bytes go ? where are they ? are they savd ? how can you remove it ? isn't your Email , private ? I always feel that if i'm writing an Email , I'm writing it to someone else ( the server ) and it saves there then a copy of it goes to the other side ( isn't it true) . Who is the owner of yahoo ? where is that? where is their data stored ? is that in a safe place ? whatabout MSN ? Facebook ? having a small website costs you alot in a year now imagime having MSN or yahoo !! 
would someone please answere these ? " - from agharazi


I know it's an old video. Re-upload again for sharing the issue :)



Credits to: SwitchedShow @ youtube. Re-upload by : Ds Khairunnisa Ismail , University of Malaya, Kuala Lumpur

About

Blog Widget by LinkWithin