Archive for August 2008

9 putar belit dalam The Jewel of Medina


posted by Khairunnisa on

1 comment

http://kawat.blogspot.com/
-Penulis : Nazmi Yaakub

UMAT Islam selalu dikaitkan dengan emosional apabila membantah penghinaan dan serangan terhadap Islam termasuk Rasulullah, isteri baginda dan para sahabat. Mereka yang berdemonstrasi, membantah dan menggesa pihak yang menghina itu dikenakan tindakan atau bahan penghinaan diharam serta ditarik balik, sering dituduh bersikap tergesa-gesa tanpa terlebih dulu membaca atau menyelidiknya. Ini berlaku pada novel The Satanic Verses oleh Salman Rushdie atau kartun menghina Nabi Muhammad oleh kartunis Belanda atau filem Fitna oleh ahli Parlimen Belanda, Geert Wilders. Rasanya tidak ramai yang membaca The Satanic Verses, melihat kartun atau menonton filem Fitna. Yang terbaru ialah novel cereka (baca: putar belit) sejarah, The Jewel of Medina karya pengarang Amerika Syarikat (AS), Sherry Jones, yang memutarbelitkan sirah Aisyah Abu Bakar, isteri kepada Rasulullah saw. Oleh kerana The Jewel of Medina sehingga sekarang tidak dapat diterbitkan selepas penerbit asalnya, Random House, menarik balik pengedaran dan penerbit BeoBook terpaksa membatalkan rancangan penerbitan di Serbia, maka tidak ramai yang dapat membaca novel itu. Bagaimanapun, laman web Islamonline.net memaparkan contoh penyelewengan sirah Rasulullah dan putar belit sejarah Aisyah itu apabila penulis tetapnya, Marwa Elnaggar membuat kritikan karya terhadap The Jewel Of Medina. Islamonline.net mendapat satu naskhah daripada pengarangnya, sekali gus memberi peluang kepada Marwa untuk membacanya. Penyelewengan yang paling ketara ialah pada babak mengisahkan Aisyah difitnah melakukan perbuatan sumbang dengan Safwan ibnu Al-Mu’tall selepas terpisah daripada rombongan perang Rasulullah sekembalinya daripada Peperangan Bani Musthaliq yang lebih dikenali sebagai peristiwa Hadith al-Ifki. Marwa menegaskan penyimpangan fakta itu berpunca daripada tindakan pengarang mengetepikan dokumentasi kisah sebenar daripada Aisyah sendiri, sebaliknya menyalahgunakan lesen artistik untuk mengada-adakan cerita yang sama sekali tidak wujud semata-mata bertujuan menarik perhatian pembaca. Antara penyelewengan paling ketara:-

1.
Versi The Jewel of Medina:
Sebelum perkahwinan Aisyah dengan Rasulullah, beliau sudah pun bertunang dengan Safwan.

Versi sebenar: Semua sumber sirah menunjukkan Aisyah bertunang dengan Jubayr ibn Mut`im.

Keterangan: Plot The Jewel of Medina mengada-adakan elemen pertunangan Aisyah dengan Safwan menambahkan kompleksiti dalam plot yang mungkin mahu memberikan kesan dramatik dalam cerita.

2.
Versi The Jewel of Medina:
Aisyah menyemai cinta dengan Safwan sejak dari zaman kanak-kanak. Walaupun selepas berkahwin dengan Rasulullah, perasaan Aisyah masih tidak hilang kepada Safwan. Pada masa sama, Safwan pula sering menggoda Aisyah, mendesaknya untuk melarikan diri bersama-samanya untuk hidup sebagai Badawi seperti yang dikhayalkan sejak zaman kanak-kanak.

Versi sebenar: Tidak ada mana-mana sumber sirah dan sejarah yang menunjukkan hal ini terjadi baik daripada riwayat ahli sejarah Islam atau sejarawan Barat sendiri.

Keterangan: Hal ini jelas semata-mata untuk mengukuhkan plot The Jewel of Medina supaya setiap babak mempunyai kaitan sebab dan akibat seperti yang diperlukan dalam sebuah karya kreatif. Pengarang sudah tentu sengaja mengada-adakannya dengan mengenepikan fakta sirah dan sejarah kerana pengarang sendiri mengakui mengkaji lebih 10 sumber sejarah.

3.
Versi The Jewel of Medina:
Safwan mengenali Aisyah kerana mereka berdua berkomplot untuk melarikan diri daripada Nabi Muhammad selepas melalui musim romantik.

Versi sebenar: Aisyah menegaskan Safwan mengenalinya kerana pernah melihatnya sebelum wahyu turun yang mewajibkan isteri Rasulullah untuk menutup wajah mereka.

4.
Versi The Jewel of Medina:
Aisyah pulang ke Madinah dengan membonceng kuda yang ditunggangi Safwan dengan tangannya memeluk pinggang lelaki itu, manakala pipinya disandarkan ke bahu Safwan.

Versi sebenar: Aisyah pulang ke Madinah dengan menaiki unta Safwan dengan sahabat Rasulullah itu menarik tali unta berkenaan, manakala sesetengah versi pula mengatakan Safwan berada jauh di belakang unta Aisyah tanpa dapat melihat isteri Rasulullah itu, tetapi cukup untuk memastikan unta tidak tersesat.

5.
Versi The Jewel of Medina:
Semasa Aisyah menunggang unta itu masuk ke Madinah, orang ramai berteriak kepadanya dengan menjeritkan, “Penzina!” kepadanya.

Versi sebenar: Aisyah tidak menyedari api fitnah yang menjalar kerana ditimpa keuzuran sehinggalah akhirnya sampai ke telinganya dalam satu insiden yang tidak lama kemudian.

Keterangan: Babak itu diada-adakan memang bertujuan mewujudkan kesan dramatik dalam The Jewel of Medina.

6.
Versi The Jewel of Medina:
Semasa kecil sehingga berkahwin, Aisyah dikurung di dalam rumah kerana kedudukan wanita tidak dihormati pada zaman Jahiliyah.

Versi sebenar: Meskipun zaman Jahiliyah merendahkan martabat wanita, tidak ada fakta sejarah yang menyokong keterangan dalam The Jewel of Medina kerana kakak kepada Aisyah sendiri, Asma’, yang menjadi pengembala kambing. Malah, penggunaan kostum purdah sendiri tidak wujud pada zaman awal Islam, apatah lagi purdah sendiri bukan perkataan Arab.

7.
Versi The Jewel of Medina:
Aisyah melahirkan reaksi kurang senang terhadap wahyu yang mewajibkan isteri-isteri Nabi perlu menutup wajah mereka.

Versi sebenar: Sekali lagi, tidak ada fakta sejarah yang melahirkan perasaan kurang senang isteri-isteri Nabi terhadap sebarang wahyu yang turun. Apa yang terjadi adalah, meskipun ada hal yang menimbulkan kurang senang di kalangan mereka, apabila wahyu turun, mereka akan menerimanya dengan hati yang terbuka.

Keterangan: Reaksi yang sengaja diada-adakan ini tidak lebih daripada latar belakang pengarang sebagai penulis Barat kerana mana-mana wanita yang menulis di bawah kerangka post-feminisme abad ke-21 hanya menganggap keberanian dan keperwiraan sudah tentu perlu dengan menentang ketetapan berkenaan.

8.
Versi The Jewel of Medina:
Cara umat Islam menghormati Rasulullah ialah dengan tunduk (bow) kepada baginda, sama ada oleh para sahabat atau pun isteri Nabi termasuk Aisyah.

Versi sebenar: Penghormatan dengan cara menunduk atau sujud dilarang secara keras dalam Islam termasuk dalam satu hadis Rasulullah yang secara terus-terang melarang perbuatan itu. Ini memperlihatkan kejahilan Jones terhadap Islam meskipun dia mengakui banyak membuat kajian terhadap agama Islam.
Barangkali tidak perlu semua orang membaca novel itu sebelum menyertai mana-mana bantahan terhadap penyelewengan dan putar belit yang dibuat. Walaupun secara idealnya, semua orang perlu mengetahui tetapi tidak mungkin ia dapat direalisasikan termasuklah dalam dunia moden.

Yang perlu ada ilmuwan, sarjana, sejarawan, pengkritik atau mungkin sasterawan yang membaca novel itu untuk menyampaikan kritikannya terhadap novel berkenaan supaya umat Islam yang lain mengetahui isu yang sebenar.

Atau anda mempunyai pandangan tersendiri terhadap novel sebegini?

Rujukan: When Sherry Jones Writes About ‘A’ishah oleh Marwa Elnaggar


di sediakan oleh:

Perindu Ramadhan,
Khairunnisa,
11.00 pm
26 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

REZEKI ?? Ohh duniaku yang tenat..


posted by Khairunnisa on ,

1 comment


" Your mail account have been picked as a winner of a lump sum pay out of Eight hundred and ninty-one thousand, nine hundred and thirty-four Great Britain pounds (£891,934.00 pounds sterlings) in cash credited ......"


Aku tak tahu la nak kata camna perasaan ni.. bila menang, normal lah untuk kita rasa gembira, suka..tapi kes ni pelik sikit. Macam mana "email" ku boleh menang Lotteri kat " The United Kingdom National Lottery."

Depa kata lagi " This is from total prize money of GBP £4,459,670.00shared among the FIVE (5) international winners in this category.All participants for the online version were selected randomly from World Wide Web through computer balloting system drawn from over 100,000 names database, union associations and corporate bodies that are listed online.This promotion is this year's United Kingdom National Lottery Weekly bonus. "

Mak aihhh.. mencabar keduniaan betul la British nih. Dalam berjuta-juta email, email "qalam_hazin" ni jugak diorang nak bagi hadiah. Tak de keje lain ke ape nak rosakkan darah dan daging aku dengan duit HARAM gitu.. entah-entah..duit rakyat Palestin yang di rampas, duit rakyat ISLAM yang di tindas...amal tidak segunung mana..siapa nak tolong aku jawab di mahkamah ALLAH nanti !! Na'uzdubillah.. (rasa panas pula tetiba..aih)

Apapun...kita yang ada akal, Iman ,Islam nih .. alhamdulillah..bersyukur lah.. kita ada Al-Quran dan Sunnah sebagai panduan hidup. Tak gentar di cabar..tak tersungkur bila di permainkan. Bila rebah..bangkit semula. Bukan lena di atas lantai. Bukan kesakitan jatuh itu di jadikan alasan untuk tidak bangkit semula.


" Ya ALLAH..letak kan DUNIA di tangan ku...jangan di hatiku... "


Perindu Ramadhan,
Khairunnisa,
11.00 pm
26 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

KEMERDEKAAN dan kedatangan RAMADHAN


posted by Khairunnisa on

No comments


Secara sedar atau tidak, beberapa hari lagi kita akan menyambut hari merdeka dan ramadhan yang mulia. Hah.. aku terfikir...bagaimana agaknya Malaysia yang mengaku Negara ISLAM ini akan menyambut kedua-dua nya.

Seperti orang-orang terdahulu ada berkata, “ Mencintai Negara adalah sebahagian dari iman” . dan Ayat al-Quran pula mengatakan Bulan Ramadhan adalah bulan yang Allah turunkan di dalamnya Al-Quran sebagai petunjuk kepada manusia .

Ku terimbas surah Al-Qadr tentang keistimewaan Lailatul Qadr yang hanya terdapat pada bulan Ramadhan sahaja.

" Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan...

Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? ,

Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan,

Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.

Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar "


xxxxx


Tiba-tiba, hatiku resah memikirkan sambutan malam kemerdekaan yang kita semua ma'ruf bagaimana. Seolah-olah menjadi suatu tradisi sambutan kemerdekaan kita yang seringkali tidak mengikuti syariat-syariat yang telah di gariskan Islam,dan di mana di adakan konsert besar-besaran di seluruh negeri, yang mana pakaian artis-artis kita yang tidak cukup kain, dan pengisian yang sangat melalaikan.

Tambah ngeri apabila aku memikirkan, "projek" remaja-remaja kita pada malam ambang kemerdekaan. Tak perlu lah aku menceritakan secara terperinci "akitivi-aktiviti" yang telah "mereka" susun dan atur itu. Cukuplah hati ini terbakar bila mendengarnya. Aku pun bingung..adakah patut "melakukan" benda-benda terkutuk begitu secara beramai-ramai di tengah-tengah hiruk pikuk rakyat Malaysia menyambut ambang kemerdekaan. Kalau mereka melakukannya di Hotel atau di semak samun mungkin dah menjadi perkara yang biasa kita dengar. MasyaAllah... masyarakat kita semakin "sakit" bak kata Ust Dzulkhairi - Presiden GAMIS.

Apa yang aku tak sanggup fikirkan ialah pada malam ambang kemerdekaan itu merupakan 1 Ramadhan. Ya Allah...tak sanggup aku meneruskan kalam yang tersimpan nih. Moga di jauh kan Allah. Bergetar jiwa ku bila teringat kemurkaan Allah....

"sesungguhnya orang-orang yang beriman adalah mereka yang apabila disebut nama ALLAH.. GEMENTAR HATINYA .. dan apabila dibacakan ayat-ayatNya kepada mereka, bertambah (kuat) imannya dan hanya kepada Tuhan mereka bertawakkal " Al-Anfal : 2


xxxxx


Let's THINK POSITIVE..

Mari kita renung maksud sepotong ayat Al-Quran ini ;

"pada bulan Ramadhan yang mana di turunkan al-Quran pada bulan itu. Ia menjadi petunjuk bagi seluruh manusia, menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan salah." - Surah al-Baqarah : 185

Apa yang aku harapkan...semoga dengan keberkahan Ramadhan ini dapat melunakkan hati semua Ummat Islam supaya lebih dekat dengan-Nya. Dan..ku harap dengan kemuliaan bulan Ramadhan ini mampu menimbulkan rasa segan di kalangan "mereka" yang belum insaf melakukan perkara terkutuk tersebut...dan semoga timbul rasa tajut dan keinsafan dalam hati-hati mereka..Ya...ku fikir...ini lah HIKMAH nya di sebalik pertembungan 1 Ramadhan dengan malam ambang kemerdekaan.

Ramadhan bulan yang banyak mengandungi Hikmah didalamnya.Alangkah gembiranya hati mereka yang beriman dengan kedatangan bulan Ramadhan. Bukan sahaja telah diarahkan menunaikan Ibadah selama sebulan penuh dengan balasan pahala yang berlipat ganda,malah dibulan Ramadhan Allah telah menurunkan kitab suci al-Quranul-karim,yang menjadi petunjuk bagi seluruh manusia dan untuk membezakan yang benar dengan yang salah. Puasa Ramadhan akan membersihkan rohani kita dengan menanamkan perasaan kesabaran, kasih sayang, pemurah, berkata benar, ikhlas, disiplin, terthindar dari sifat tamak dan rakus, percaya pada diri sendiri, dsb. (Oleh Ustaz Syed Hasan Alatas)

Subhanallah... Alhamdulillah...Allahuakbar...Sesungguhnya hanya Dia lah sebaik-baik pengatur masa.Perindu Ramadhan,
Khairunnisa,
12.00 am
25 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

Taubat Seorang Hamba


posted by Khairunnisa on ,

No commentsHati hiba mengenangkan dosa-dosa yg ku lakukan,

Oh Tuhan Maha Kuasa,

Terima taubat hamba berdosa...


Ku akui kelemahan diri,

Ku insafi kekurangan ini,

Ku kesali kejahilan ini,

Terimalah, terimalah, terimalah .....

Taubatku ini.....

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,

Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.


Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...


Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,

Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah, terimalah, terimalah....
Taubatku ini...


*ini bukan gambar penulis


Hermmm.. menelusuri hidup sepanjang 20 tahun ini, banyak perkara yang telah ku lalui.. bermula dari seorang anak kecil yang tidak mengerti apa-apa sehingga menjadi seorang muslimah. Aku bangga memiliki keluarga berlatar belakang kan Islam. Pengajian Al-Quran ku bermula dari kecil. Abah lah yang selalu mengajar kami tentang hukum tajwid dan mendengar dan mengajar kami tentang Al-Quran. Sehingga ke hari ini abah masih menguruskan kelas Quran (pada waktu malam) sebagai Ustaz di kelas KAFA di tempat kami.

Menjadi seorang remaja Islam di tempat asing..bermula pada umur 13 tahun. Entahlah.. Aku tiba-tiba terkenang zaman kejahilan ku. Kalau bukan kerna CINTA Tuhanku.. Aku bukan Aku yang sekarang.

Penghijrahan demi penghijrahan berlaku dalam hidup ku. Hijrah ku bukan sebarang penghijrahan. Tapi ku menghijrahkan "diri" ku supaya dapat menjadi hamba yang lebih baik. Hati jadi sebak memikirkan zaman kejahilan ku. Allah... terima kasih kerna KAU selalu membantu ku...kala diri hampir jauh tersasar...KAU selamatkan aku, sebelum terlambat.

Aku teringat pesanan Kak Wan Hamsyiah (ex-student UM) ;

"MUHASABAH mesti diteruskan..
TARBIAH mesti dimantapkan...
agar menjadi 1 binaan MUHAFAZOH yang kukuh..
kekurangan makanan rohani di kalangan penyokong ISLAM
akan membuatkan iri syaitan menjelma"

Bisikkan dalam hati.. ALLAH sangat menyayangi mu...

kerna CINTA-NYA ku hidup hingga hari ini...

hanya kerna CINTA-NYA................


Khairunnisa,
1.00 am
23 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com


Journey to Lata Tembakah, Terengganu > Episod II


posted by Khairunnisa on ,

3 comments

Bila aku bermain dengan Lensa Kamera

Subhanallah...indah kan? aku dan Ummi Za malas nak main air kat tempat kami makan tu. Oleh sebab peluang ini mungkin hanya datang sekali, aku ambik keputusan untuk jalan2 sekitar hutan dan naik ke peringkat-peringkat bukit untuk melihat air terjun. Lagipun, aku tak nak perjalanan ini menjadi sesuatu yang sia-sia dalam hidup. Aku tetapkan matlamat dari awal lagi. Sepanjang perjalanan ke atas bukit (melalui tangga yg disediakan) memang aku "cuci mata" dengan anak muda sekarang yang mengambil peluang untuk melakukan maksiat walhal hari tu adalah hari Jumaat. Setelah puas berposing dengan pokok hutan kat tingkat 1, shima dan yana ikut sekali perjalanan kami. Sebab nak mengabadikan wajah bersama hutan hihi. Kami berselisih dengan beberapa pasangan. Aku cuma berbalas pandangan dengan Ummi Za. Diam...dan terus berjalan. Aku berdoa supaya Allah membukakan hati mereka. Sampainya kami di tingkat 4 (yang atas sekali). Ada sepasang kekasih tengah menikmati keindahan air terjun sambil duduk di meja batu yang dah disediakan. Melihat kami yang bertudung labuh menuju ke situ, lantas mereka beredar dan turun ke bawah. Hanya antara Malu @ terganggu, apa agaknya ya? ini kan tepat awam. wallahua'lam. Aku dan Umi Za tersenyum. Andai kedatangan kami ke atas tanpa disengajakan itu telah mencegah sesuatu perbuatan yang mungkar, betapa lapangnya dada kami. Alhamdulillah. Ada hikmah perjalanan kami ke situ. Malas nak memanjangkan kalam dan prasangka. Kami pun bergambar sepuasnya diatas. Memotretkan diri dengan ciptaan Allah yang indah.Subhanallah...memang cantik la pemandangan di atas tu. Memang rugi kalau tak tengok. hihi.

Aku melihat ke handset. Eh, ni kan waktu Muslimin solat Jumaat. Kenapa semakin ramai kumpulan lelaki datang untuk mandi air terjun di sini? makin meriah pulak. Ini realiti atau fantasi? hah..korang fikirlah sendiri ek. Aku dan Ummi Za sempat berdiskusi atas batu leper sambil lunch dengan sahabat-sahabat. Apalah nak jadi dengan umat Islam zaman sekarang.

Apa yang aku dan Umi Za tersentuh hati selepas melihat adegan itu ialah, ada seorang pakcik, berbaju Melayu, berkain sarong dan berkopiah. Eh pakcik ni pakai baju cantik siap dah untuk pi solat Jumaat, kenapa masuk hutan ni plak? Rupa-rupanya, pakcik tu mengajak remaja-remaja lelaki pi Solat Jumaat hatta pakcik-pakcik tua pun ada yang tak pi solat Jumaat. Tapi, apa yang aku kesalkan, tak da sorang pun yang hiraukan pakcik tu. Apa yang penting, pakcik tu dah melakukan tugasnya sebagai orang yang menyedarkan orang yang lalai.

Renungkan...

" Demi masa * Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian * Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran. " al-Asr

Khairunnisa,
7.00 pm
13 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

Journey to Lata Tembakah, Terengganu > Episod I


posted by Khairunnisa on ,

No comments

Musafir hamba musafir lalu... hihi
~almusafirah_khairunnisa~

Jam 8 am

tak lupa berdoa sebelum bertolak. Seluruh hidup mati kami di tangan MU.

sampai di rumah Iklima untuk menyiapkan breakfast & lunch utk dibawa ke hutan.

* bulatan merah * kami makan kat batu yang tinggi dan datar. best sangat macam ikan duyung plak coz makan tengah2 air mengalir hehe


4 petang

ummi za dan aku demam keesokan harinya sebab makan byk durian hihi

sambal tempoyak ala kedah buatan ummi za

before balik,singgah jap beli durian murah hihi


Khairunnisa,
7.00 pm
13 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

Kisah 4 L.I.L.I.N


posted by Khairunnisa on

2 commentsAda 4 lilin yang menyala, Sedikit demi sedikit habis meleleh.

Suasana begitu sunyi sehingga terdengarlahpercakapan mereka


Yang pertama berkata: "Aku adalah Damai." "Namun manusia tak mampu menjagaku:maka lebih baik aku mematikan diriku saja!"


Demikianlah sedikit demi sedikit sang lilin padam.


Yang kedua berkata: "Aku adalah Iman." "Sayangaku tak berguna lagi." "Manusia tak maumengenalku, untuk itulah tak ada gunanya akutetap menyala."


Begitu selesai bicara, tiupan angin memadamkannya.


Dengan sedih giliran Lilin ketiga bicara:"Aku adalah Cinta" "Tak mampu lagi aku untuk tetap menyala." "Manusia tidak lagi memandang dan mengganggapku berguna." "Mereka saling membenci, bahkan membenci mereka yang mencintainya, membenci keluarganya."


Tanpa menunggu waktu lama, maka matilah Lilin ketiga.


Tanpa terduga...


Seorang anak saat itu masuk ke dalam kamar,dan melihat ketiga Lilin telah padam.Karena takut akan kegelapan itu, ia berkata: "Eh apa yang terjadi?? Kalian harus tetap menyala, Aku takut akan kegelapan!"


Lalu ia mengangis tersedu-sedu.


Lalu dengan terharu Lilin keempat berkata:
Jangan takut,Janganlah menangis,selama aku masih ada dan menyala, kita tetap dapat selalu menyalakan ketiga Lilin lainnya:


" Akulah H A R A P A N "


Dengan mata bersinar, sang anak mengambil LilinHarapan, lalu menyalakan kembali ketiga Lilin lainnya.


Apa yang tidak pernah mati hanyalah H A R A P AN yang ada dalam hati kita....dan masing-masing kita semoga dapat menjadi alat, seperti sang anak tersebut, yang dalam situasi apapun mampu menghidupkan kembali Iman, Damai, Cinta dengan HARAPAN dari-Nya!Khairunnisa,
5.00 pm
11 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

Qalam Hazan ku


posted by Khairunnisa on

1 comment
AIR MATA tak kan mengalir ..

jika HATI tak terluka,

KETAWA ta kan hadir ..

jika HATI tak terhibur,

RINDU tak kan wujud ..

jika HATI tak menyayangi,

SAYANG tak kan berputik ..

jika HATI tak mengasihi.


Manusia...tak puas dengan apa yang telah di kecapi.

Nafsu ingin memiliki lebih dari HAK diri.

Bila di suruh merapati ILAHI....terhantuk,terkejar,terlelap oleh beratnya bahu memikul DUNIAWI. Akhirat umpama fatamorghana pada pandangan hati...

Mata berpinar oleh NUR kemodenan, menenggelamkan yang HAKIKI, kenapa tidak selari dengan apa yang telah Al-Quran tunjuki??

Apa salah memiliki DUNIAWI dan UKHRAWI? kenapa harus memilih satu yang akan busuk bila diberi keduanya yang akan saling menampungi diri?

Bahu terasa berat memikul dakwah, untung ada sahabat yang meringankan. Diri umpama berpaut pada ranting layu yang setiap hari di bajai IMAN dan CINTA Tuhanku..menjadikan rantingku segar dan kembali hijau, berbunga indah...

Lalu suatu malam, sebelum mata terlelap, hati ku merintih pilu, kenapa kosong semacam derita, apa yang aku lupa?

ALLAHU AKBAR,....jangan KAU palingkan CINTA-MU ya ALLAH.. dengan CINTA-MU itu aku menjadi AKU yang sekarang ini...dalam suasana penuh TARBIYYAH.. KAU telah beri sahabat yang saling menasihati..

Kau beri keluarga yang memahami.........dan kudrat yang mampu menyandang DAKWAH .. dan tugas DAKWAH yang telah ENGKAU taklifkan padaku disini...bantulah aku ya ALLAH..

Tangan-tangan yang melambai didalam Syurgawi...

atau...

Tangan-tangan yang hancur hangus dalam Neraka Jahannam..

SUBHANALLAH...ALHAMDULILLAH...ALLAHUAKBAR..


Khairunnisa,
6.30 pm
7 Ogos 08
APIUM
http://qalamhazin.blogspot.com

About

Blog Widget by LinkWithin