kerna kau Terlalu Istimewa


posted by Khairunnisa on

No comments

Sekarang, saya tengah mendengar lagu Adibah Noor. Kenapa? Salahkah? Tajuknya "Terlalu Istimewa"... cuma saya tak tahu "siapakah" sebenarnya terlalu istimewa menurut lagu tu, bagi saya,bila dengar lagu tu, hati saya jelas mengatakan yang terlalu istimewa ialah seorang IBU....sebab IBU terlalu istimewa bagi saya =) dan tak tinggal lagu "Belaian Ibu" oleh Munif Hijjaz.

Yah tak kira la IBU, MAK, MAMA, UMMI, IBUNDA, MOTHER, MOM, OKAA-SAMA (dalam bhs Jepun daaa) atau apa saja gelaran yang seorang anak beri..mereka adalah tetap seseorang yang TERLALU ISTIMEWA.. yang mana hanya satu didunia untuk tiap seorang.. irreplaceable.. (ibu tiri tak termasuk ek).

Oh ya, apa yang saya nak kongsi sini ialah tadi saya nak cari resepi kek cokelat, so ternampak buku Teks lama "Sains Rumah Tangga" cetakan 1985. Lama tuhh..yang saya nak cerita sini ialah siapa tahu buat kek cokelat sila email saya ok? hihi ehh maaf ek..lari topik daa,jan mara yaa..sebenarnya,saya nak kongsi tentang kisah disebalik buku Teks tu. Buku Teks tu milik mak saya. Hjh Dayang Armah Hj Ahmad. Dah bertahun-tahun saya belek buku Teks tu, apa yang saya terlepas pandang ialah tarikh buku tu dimiliki dan apa yang tercatat dalam buku Teks tu ialah 2 FEBRUARI 1990. Dua tahun tepat mak telah melahirkan saya. Maknanya saat tu saya berumur 2 tahun tepat pada 2 FEBRUARI 1988 . Adik kedua saya lahir pada 1989. So, saat itu, mak baru memiliki dua orang cahaya mata. (alhamdulillah sekarang empat orang )Eh saya tau la masa mak beli buku tu hari lahir saya, jangan la korang fikir buku teks tu hadiah untuk saya, sebab...saya cuma berumur 2 tahun la waktu tu,tak kan la ... =)

Berbalik tentang buku tu, tetiba saya terfikir. Mak adalah seorang guru di Sek Men Ugama Islamiyah Tawau sebelum saya lahir lagi. Apa yang saya ingat,beliau mengajar subjek Sejarah dan Bahasa Melayu. Bukan Sains Rumahtangga. Jadi, tetiba saja hati saya sayu memikirkannya. Saya rasa,mak miliki buku tu untuk membantu sedikit sebanyak untuk dirinya sendiri sebagai "IBU" baru kepada dua orang anak yang baru berumur 1 dan 2 tahun ini pada saat itu. Maklumla,arwah nenek saya menetap kat Papar nun jauh dari tempat tinggal kami (Tawau), 8 jam perjalanan nya. Jadi, beliau kena berdikari untuk menjaga anaknya. Saya tahu mak seorang yang rajin dan sangat berdikari semasa mak kecil lagi. Sebab, mak adalah kakak sulung dan mempunyai adik seramai 6 orang selepasnya. Mak adalah seorang yang sangat cermat dan bertanggungjawab menjaga adik-adiknya dulu. Mak memiliki buku seperti itu bukan sebab mak tak pandai masak atau mengemas rumah. Bagi saya, mak ingin supaya keluarganya terjaga rapi, teratur walaupun tahap kewangan yang sederhana. Mereka sangat bekerja sungguh-sungguh semi masa depan anak-anaknya terjamin kelak.

Oh ya, mesti korang masih kabur lagi kaitannya dengan buku teks itu kan? ok..kandungan buku teks tu lengkap untuk panduan sebagai seorang suri rumahtangga. Antaranya Seni Rumahtangga (bagaimana menjaga rumahtangga dll), Seni Keibuan (Menjaga ibu yang hamil,menunggu ketibaan bayi dll), Seni masakan dan pemakanan (cthnya kuih tempatan,nasi goreng,merancang hidangan sebagaih ibu hamil,untuk bayi,untuk keluarga,perancangan kerja), dan Seni Jahitan dan membuat pakaian. Saya masih ingat lagi, cara mak buatkan baju raya kami masa kecil sama macam buku teks tu ajar. Cuma tentang masakan tu, tentulah mak saya tak ikut cara buku teks tu sebab mak saya memang dah terrer la. Hihi...

Jadi,....kesimpulannya, hanya seseorang yang bergelar "IBU" sahaja akan sanggup melakukan apa sahaja seperti itu malah lebih dari itu. Hanya untuk anaknya, walau sejahat mana pun anaknya, kasihnya melebihi segalanya. Ingatkah kamu bahawa keredhaan Allah itu terletak pada keredhaan Ibu Bapa? Ingatkah kamu sebuah hadis yang mana Baginda s.a.w melihatkan betapa tingginya darjat Ibu dari seorang ayah?

Bagi yang masih mempunyai IBU saat ini, hargailah mereka sebelum kamu menyesal saat kamu merasai sendiri kepayahan menjadi seorang IBU. Bagi seorang lelaki, dalamilah perasaan seorang wanita yang bergelar IBU. Bagi yang IBU mereka telah tiada, jangan lupa untuk sering mendoakan mereka. Moga hati kita tidak di hijab untuk merasai kehebatan cinta seorang IBU. =)

I LOVE YOU MOM..YOU ARE A VERY PRECIOUS PERSON FOR ME

Author,
Khairunnisa
5 A.M
16 JUN 08

Leave a Reply

About

Blog Widget by LinkWithin