Archive for November 2008

DILEMA MELAYU-ISLAM


posted by Khairunnisa on ,

3 comments

Salah satu buku sampingan yang aku baca
untuk mengisi cuti sem di Pasir Mas, Kelantan
CHECK OUT !
DILEMA MELAYU-ISLAM
[ KURANG FIKIR atau KURANG ZIKIR ]
– dikarang oleh PAHROL MOHAMAD JUOI“ Merombak monopoli kebenaran berpaksikan puak dan kumpulan. Samada yang berjenama agama mahupun bangsa. ”Buku ini merupakan analisis perkembangan Politik Kontemporari daripada Kaca Mata bebas. Penulis ingin mengajak pembacanya kembali menyorot sejarah. Belajar daripada Rasulullah s.a.w bagaimana Baginda s.a.w membina satu bangsa bermaruah sedangkan awalnya terkenal Barbar dan Jahiliah. Penulis juga menegaskan bahawa isi kandungan, pandangan dan pendapat yang terkandung di dalam buku ini tidak semestinya menggambarkan pendirian penerbit. Sekalipun pasti ada isi kandungan, pendapat dan pandangan yang tersalah dan kurang tepat, semoga ‘kesalahan’ itu nanti menjadi titian untuk pembaca mendapat sesuatu yang lebih benar, baik dan tepat


Penulis menegaskan bahawa buku ini bukanlah tulisan yang mengupas mengenai gagasan fikiran dan idea semata-mata, tetapi ia ditunjangi oleh langkah-langkah prakikal berdasarkan pengamatan dan pengalaman. Penulis sedar, sebagai seorang da’ie, pandangan beliau memerlukan teguran dan gilapan daripada pelbagai pihak- khususnya ulama, pemimpin dan seluruh golongan masyarakat.Penulis mengajak, kepada semua yang bercita-cita untuk membangunkan bangsa, agama dan negara, buku ini insyaAllah akan memberi input yang cukup berguna sama ada secara langsung ataupun tidak. Penulis akan membawa mengimbau perjuangan masa lampau, menyorot reality masa kini dan merencana langkah-langkah menuju masa hadapan. Penulis berkata, jika apa yang terkandung dalam buku ini benar, terimalah. Sebaliknya, jika salah…tolaklah. Jika benar ia boleh “membetulkan” kesalahan kita. Jika salah akan menambahkah tingkat “kebenaran” kita. Insya-Allah .Buku ini juga mempunyai 39 bab yang sangat menarik untuk di kupas. Di sini, suka saya kongsikan ke seluruh tajuk utama setiap bab khas untuk anda.Bab 1. Dilema Melayu-Islam
Bab 2. Perjuangan Islam atau Melayu ?
Bab 3. Mengapa Melayu-Islam belum cemerlang?
Bab 4. Melayu yang mati akar
Bab 5. Bukan sekasar REVOLUSI mental
Bab 6. Perjuangan nafas yang panjang
Bab 7. Daulatkan AGAMA, martabatkan BANGSA
Bab 8. Melayu ganti Arab pimpin ISLAM
Bab 9. Mempolitikkan ISLAM atau mengislamkan POLITIK ?
Bab 10. Mebina kematangan berpolitik orang melayu
Bab 11. Sikap taasub halang perpaduan
Bab 12. Berpolitik sebagai satu IBADAH
Bab 13. Negara ISLAM tanpa HUDUD ?
Bab 14. Wakil rakyat yang tak bersama rakyat
Bab 15. Antara pemimpin terpilih dengan pemimpin dipilih
Bab 16. Muhasabah buat UMNO
Bab 17. Mem‘bumi’kan Islam Hadhari
Bab 18. Menegur kerajaan dari dalam
Bab 19. Merakyatkan golongan korporat
Bab 20. Salah faham terhadap ISLAM
Bab 21. Akibat kelemahan penyampaian ISLAM
Bab 22. Ramai MUALIM dan sedikit MURABBI
Bab 23. Bertauhid tapi masih melakukan kemungkaran
Bab 24. Mengapa pendidikan agama tidak berkesan
Bab 25. Bukan masalah fatwa
Bab 26. Kenapa jenayah gagal ditangani
Bab 27. Bandar Islam KOTA BHARU
Bab 28. Orang melayu suka baca picisan
Bab 29. Bahan lucah bunuh jati diri remaja melayu
Bab 30. Program realiti menjana ilusi
Bab 31. Bila Al-Quran menjadi saksi
Bab 32. Professional “ISLAMIK” militan
Bab 33. Barat taasub serang ISLAM
Bab 34. Amerika: kekuatan tanpa keadilan
Bab 35. Salam terakhir daripada Saddam
Bab 36. Strategi oranv lemah
Bab 37. Pengajaran dari ujian
Bab 38. Revolusi jiwa alaf baru
Bab 39. Hakikat perjuangan ISLAM sebenarCover dibelakang buku ini ada menjelaskan mengenai mengapa anda mesti baca buku ini.


1. Menyumbang ke arah penyelesaian dilema Melayu-Islam yang seolah-olah terpaksa memilih sama ada memperjuangkan agama atau bangsa sedangkan Islam dan Melayu mampu dimartabatkan secara bersepadu.


2. Memberi pandangan “di luar kotak” untuk membangunkan ummah dengan mensejajarkan pelaksanaan Fardu Ain dan Fardu Kifayah, peranan hamba dan khalifah, kesepaduan ilmu Naqli dan Aqli, berlandaskan kesucian zikir ( kebersihan hati ) dan kekuatan fikir ( ketinggian teknologi ).


3. Menjelaskan pelaksanaan “berpolitik sebagai satu ibadah” untuk memberi kekuatan baru kepada pemimpin Melayu ke arah pembentukan generasi yang lemah berintegriti dan kompetensi sebagai peneraju kepimpinan masa kini.


4. Menangkis obsesi diri dan kumpulan menerusi pendekatan perjuangan yang lebih dinamik, pragmatik, praktikal dan toleran berasaskan ketulusan memanfaatkan persamaan dan ketulusan menguruskan perbezaan.


5. Mengajak bangsa Melayu-Islam berfikir…jika benar sekalipun pintu untuk mewujudkan satu “perkongsian pintar” sudah tertutup, apakah pintu untuk mewujudkan satu bentuk “persaingan sihat” juga turut tertutup ? .

Sekadar perkongsian,

DSKhairunnisaIsmail ,
Pasir Mas
Kelantan,
20 November 08

ALMUSAFIRAH dalam MUSAFIR KASIH-NYA


posted by Khairunnisa on ,

No comments


Oleh : DSKhairunnisa’Ismail

(AKADEMIPENGAJIANISLAM, UNIVERSITIMALAYA)
Fokus utama yang ingin dikongsikan di sini bukanlah tentang jalan cerita novel Syabab Musafir Kasih nukilan Fatimah Syarha ini. Tetapi, apa yang ingin dikongsikan di sini ialah musafir diri di bumi Serambi Makkah ( Kelantan ) sehingga lah buka sem baru pada 28 Dis o8 ini.MUSAFIRAku terimbas kembali zaman sekolah menengah ku di SMU Islamiah Tawau Sabah, aku suka menggunakan ‘Almusafirah’ sebagai nama pena. Sebab aku rasa, disamping kita ini hamba, khalifah, mad’u, dai’e, murabbi.. kita juga adalah seorang MUSAFIR. Musafir kita di bumi Allah menuju destinasi yang pasti. Hamba yang bermusafir untuk mencari CINTA dan REDHA Nya.Mari kita renungkan ayat-ayat Cinta-NYA yang bermaksud ;(3:137) Sesungguhnya telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah Allah [1] ; Karena itu berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul).(6:11) Katakanlah: "Berjalanlah di muka bumi, Kemudian perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan itu."(16:36) Dan sungguhnya kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyerukan): "Sembahlah Allah (saja), dan jauhilah Thaghut [2] itu", Maka di antara umat itu ada orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah dan ada pula di antaranya orang-orang yang Telah pasti kesesatan baginya [2]. Maka berjalanlah kamu dimuka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul).(27:69) Katakanlah: "Berjalanlah kamu (di muka) bumi, lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa.”Jadi...berjalanlah. Bukan untuk melancong, apatah lagi untuk melencong ke tempat-tempat yang tak sepatutnya, tapi berjalan untuk muhasabah hati, untuk mengoreksi diri. Buka minda kita dengan pelbagai perkara dan peristiwa yang berlaku di sekitar kita.Berjalanlah untuk merasa adakah “langit” di luar sana secerah langit di kediaman kita. Mungkinkah “bunga” di luar sana lebih harum dan segar berbanding kuntuman yang kembang di barisan taman kita. Ini kerana, hidup kita adalah jalan takdir kita. Mana mungkin sama dengan jalan hidup insan yang lain.


(54:49) Sesungguhnya, Kami menciptakan segala sesuatu menurut ukuran.Berbicara soal TAKDIR. Tidak ada satu pun di alam ini yang terjadi secara kebetulan, sebagaimana tercatat di dalam Al-Qur`an,

(13: 2) “... Allah mengatur urusan (makhluk-Nya)….”Dalam ayat lain dikatakan,

(6: 59) “… dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya (pula).. ”Dialah Allah Yang menciptakan dan mengatur semua peristiwa, bagaimana mereka berawal dan berakhir. Dia pulalah yang menentukan setiap gerakan bintang-bintang di jagat raya, kondisi setiap yang hidup di bumi, cara hidup seseorang, apa yang akan dikatakannya, apa yang akan dihadapinya, sebagaimana yang di jelaskan di dalam ayat Quran yang bermaksud :(57: 22) “Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya, yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.”Membuat keputusan untuk tidak balik ke rumah amat sukar dilakukan. Namun, perasaan ku kuat di dalam hati ingin melihat perjalanan keindahan aturan-Nya sebagai hidup bermusafir. Mencuba menyelami hidup sebagai HAMBA, yang sukar di telusi dek kerana nafsu duniawi. Mencari erti sebenar hidup ini suatu anugerah, mensucikan hati agar pergantungan penuh hanya pada Nya, mendengar ‘suara’-Nya menyeru ku, berbicara dengan ku, dan mengajar aku erti sabar dan tawakkal..(33:3) Dan bertawakkallah kepada Allah. dan cukuplah Allah sebagai Pemelihara.Berjalanlah...mari menjadi hamba yang tidak akan kenal lagi erti kecewa. Di dalam hatinya penuh keyakinan, seolah-olah bisikan Nabi s.a.w terhadap sahabatnya;(9:40) “Janganlah kamu berdukacita, sesungguhnya Allah beserta kita.”Dan JANJI ALLAH itu PASTI, Dia tak akan menyia-nyiakan hambaNya...( 65:2-3 ) “... Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya, Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya, Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”

Sahabat, perlu di ingat, HAMBA itu jiwanya mesti kental, rohaninya perlu hebat, barulah mampu menjadi HAMBA-NYA ampuh, yang kukuh. Andai gelombang nafsu datang, tidak rebah dengan mudah. Andai hembusan dunia datang menyapa, tidak terlena walau sekelip mata. Andai perlu menyembur api ke langit [4] untuk mencerahkan kejahilan, lakukanlah. Kuasai api amarah di dapur hati dan sujud sepenuh hati sebelum cahaya di sepertiga malam.Ingat bagaimana kisah Bilal bin Rabah r.a yang dahulunya seorang hamba sahaya. Tetap mengatakan AHAD...AHAD...AHAD walaupun batu membeban di jasad, namun jiwanya tidak lumpuh, rohaninya semakin bertambah. Itulah salah satu contoh HAMBA ALLAH yang hebat. Jangan persoalkan pada ukuran zaman. Tapi cungkil rahsia kenapa kita tidak boleh jadi sehebat mereka pada zaman itu. Walhal, zaman kita ini lebih selamat daripada zaman Bilal bin Rabah r.a.Jadi sahabatku, jangan lupa untuk berjalan..melihat kekuasaanNya, berjalan sebagai HAMBA yang sedar akan dirnya..(29:20) Katakanlah: "Berjalanlah di (muka) bumi, Maka perhatikanlah bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya, Kemudian Allah menjadikannya sekali lagi [3]. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu”(67:15) Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, Maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezki-Nya. dan Hanya kepada-Nya-lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan.Di kesempatan ini, hamba memohon rantaian doa kalian. Moga musafirku musafir yang di redhai..musafirku mencari “permata” untuk di bawa balik untuk santapan masyarakat Sabah khususnya. Satu nasihatku buat diri ku dan sahabat yang di sayangi Allah:
USAH DIMINTA PERKECILKAN “UJIAN”,

TAPI MINTALAH DIPERBESARKAN “IMAN

[1] yang dimaksud dengan sunnah Allah di sini ialah hukuman-hukuman Allah yang berupa malapetaka, bencana yang ditimpakan kepada orang-orang yang mendustakan rasul.

[2] Thaghut ialah syaitan dan apa saja yang disembah selain dari Allah s.w.t.

[3] Maksudnya: Allah membangkitkan manusia sesudah mati kelak di akhirat

[4] perumpamaan daripada Hilal Asyraf weblog www.langitillahi.blogspot.comOleh : DSKhairunnisa’Ismail

Lokasi sekarang : Pasir Mas, Kelantan

21 November 08

http://qalamhazin.blogspot.com

(Khas bt shbt ku d KL, mgkin ini namanya jawapan.) " Usah Risau jika BELUM BERPUNYA. "


posted by Khairunnisa on

1 comment


Oleh : Fatimah Syarha Noordin dari Majalah SOLUSI Edisi-2


Resah. Gelisah. Seraut wajah termenung jauh. "Orang lain semua dah kahwin, tinggal aku sorang sahaja". Sekeping hati bermonolog. Monolog itu di susuli tujahan prasangka.


"Aku tak cantik ke?"

"Aku kurang bergaya ke?"


"Ataupun pasal gaji aku tak seberapa?"


"Aku tak pandai meng'ayat' agaknya"Mungkin itulah kerisauan yang memberat di minda muda mudi yang belum berpunya. Rasa rendah diri, stress dan gejolak rasa ingin memiliki membuatkan mereka merasa berusaha memenangi hati dan memiliki seseorang tanpa mengenal batas halal dan haram. Yang penting, DAPAT.


Pilu hati ini melihat remaja yang merana kerana CINTA. Pilu kerana walaupun mereka sudah merasa PERIT nya penangan CINTA DUSTA, mereka masih tak mampu mengarah diri mencari CINTA HAKIKI. Tak serik-serik lagi. Diri diperhamba menagih cinta sementara hingga sanggup berkonflik dengan Pencipta CINTA. Semua batasan-Nya diredah segala. Tak kenal DOSA pahala.


Oh REMAJA !

Cinta sebelum kahwin itu hanya menjerumus ke lembah DOSA dan ZINA. Jika mampu bertahan ke jinjang pelamin sekalipun, percayalah rumah tangga itu tak kan berkat. Apa tidaknya, asasnya dibina daripada dosa dan maksiat. Mana mungkin dapat menegakkan tiang takwa yang utuh kecuali dinaik taraf dengan taubat. Rumah tangga akan menjadi tawar dan hambar. Semuanya dah dirasa dan terbiasa, nak rasa nikmatnya apa lagi? Anak-anak menjadi mangsa. Terimalah ia sebagai hukuman didunia. Amat pedih. Namun, terlalu sedikit berbanding pedihnya hukuman abadi di negeri 'sana'.Ku hembus nasihat ini kepadamu hai remaja tanda sayangku tak terhingga. Bagi para GADIS YANG BELUM BERPUNYA, andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan, yakinlah.Jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dahulu buat anda terus melangkah menggapai cita-cita. Usah peningkan kepala. DIA menguji anda sedikit masa lagi.Begitu juga buat PEMUDA YANG BELM BERPUNYA, 'first thing first'. Utamakan yang lebih penting daripada yang penting. Kenali priority anda sekarang. Jika memang dah sampai saat nak memiliki, tabahlah dan terus berusaha. Ingat, pastikan waktu nak berusaha itu anda memang dah betul-betul mampu dan sedia.Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya. Sudah tentu jalan untuk mendapatkannya sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran. Jangan putus asa. Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pinangan pernah ditolak. Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya. Teruskan berusaha!


Ingat, usaha yang Allah redha sahaja. Bagaimana dengan SMS siang malam? Atau bergayut di telefon memanjang? Atau ajak keluar, belanja makan? Begitukah?


Berusaha menyediakan diri dan pikatlah ibu bapanya terlebih dahulu, itu tip memikat wanita beriman. Sebaik-baiknya gunakan orang perantaraan untuk lebih menjaga warak dan iman.


Seringkali, seseorang mencuri kekasih ibarat dia mendaki gunung yang tinggi. Pepohon berduri sanggup diredah, curam dan jurang sabar ditembuh. Namun, apabila dia memilikinya mendapati insan yang dikejar itu dedaun kering cuma.


Begitulah perumpamaan sia-sianya usaha yang tidak disalur dengan suluhan petunjuk Al-Quran dan Sunnah.Beringatlah, urusan jodoh tak ke mana. Sudah sedia tercatat seungka nama di Loh Mahfuz untuk kita. Ianya urusan yang pasti. Apa yang tak pasti, sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya. Wallahua'alam.

Sebuah perkongsian rasa ;

Khairunnisa,
Apium,
2.00 PM
18 NOVEMBER 2008
http://www.qalamhazin.blogspot.com/

Rintihan Subuh......


posted by Khairunnisa on

4 commentsPada pagi itu,seperti mana pagi2 yang lain,aku menyambut kedatangan seorang tetamu tetapku.

" Assalamualaikum",seru Subuh.

" Wa'alaikumsalam",sahutku.

Dan kami terus berpelukan,tanda rindu serta kasih sayang.Kutanya khabar subuh,bagaimana keadaanya mengembara dari satu tempat ke satu tempat.
" Tadi...",kata Subuh dengan sayu,"...aku baru saja melintasi satu tempat.Kucari tempat persinggahan,Ku ketuk rumah2 yang sunyi,tapi satupun yang tiada mahu menerimaku sebagai tetamu."Dan airmata Subuh pun berlinangan."Subuh,usah kau pedulikan mereka,bukankah aku menyambutmu dengan penuh rasa kegembiraan?Subuh mengangkat mukanya seolah2 teringat sesuatu.

"Oh ya,tadi aku lalu di suatu tempat yang tanahnya disebalik sungai.Orang2nya sepertimu,menyambutku dengan penuh kesukaan,menjamuku dengan pelbagai hidangan yang lazat serta mengiurkan.Hidangan yang paling aku suka adalah buah Tahajjud,puas kucari dibumi lain,tapi jarang ku jumpai.Di situ aku meratah buah Tahajjud dengan puas dengan leka".Dan Subuh merenung mataku mengharapkan sesuatu.Aku fahami maksud Subuh.

"Maaf Subuh,aku tiada menanam pohon Al-Lail,jadi aku tidak dapat menghidangkanmu dengan buah yang kau sukai.Tapi aku ada roti Shiyam",cadangku pada Subuh.

Subuh menolak dengan hormat."Roti itu ada tuan punya",kata Subuh.

"Adakah kau mahu manisan Zikir?"rayuku pada Subuhu.

"Baiklah,ambilkan aku sedikit,serta bawakan aku segelas Air Mata Tangisan",pinta Subuh.

Aku agak sugul,bagaimana harusku beritahu pada Subuh,yang Mata Air Tangisan sudah hampir kering akibat kemarau Maksiat yang Berpanjangan?

Aku terkejut.Perigi tersebut hampir separuh penuhnya.Dan aku berdetik didalam hati,adakah ini tanda kemarau akan berakhir?Tanpa berlengah lagi kubawa Air tersebut pada Subuh,tetamu yang kusanjungi,dan kusuakan manisan yang dipintanya.Selesai menjamah kesemuanya,Subuh pun melirikkan sebuah senyuman.

"Subuh...", seruku

"...mahukah kau tinggal selamanya denganku?Aku memerlukan teman dalam kesunyian.Akan kulayan kau dengan sebaiknya,wahai subuh".

Subuh tersenyum lagi menandakan permintaanku tidak akan terpenuhi.

"Aku perlu menziarahi ramai orang,dan ramai lagi yang memerlukan kehadiranku untuk mengubati rindu mereka,sepertimana aku menguliti mimpimu".

Dan aku akur dengan penjelasan Subuh."Subuh",...seruku lagi bila melihat Subuh bersiap untuk pergi,"Sudikah kau menziarahiku lagi esok hari?"."InsyaAllah",jawab Subuh,"...bukankah aku kekasih yang kau rindui?".Subuh berangkat dengan lambat tetapi tetap.

"Assalamulaikum",seru Subuh.

" Wa'alaikumsalam",jawabku kembali.

Dan mataku terus meniti langkah Subuh,yang semaik laju dengan setiap langkah.Dan akhirnya Subuh menghilang dari pandangan.


P/s......Apalah agaknya keluh kesah dari Zohor,Asar,Magrib dan Isyak?Khairunnisa,

Apium,

5.00 PM

11 NOVEMBER 2008

http://www.qalamhazin.blogspot.com/

About

Blog Widget by LinkWithin