Archive for May 2008

Kenapa Sepi ?


posted by Khairunnisa on

4 commentsYa..aku sepi beberapa hari ni, hanya menatap skrin laptop setiap masa. Online, reply mesej kawan, dan chat dengan beberapa kenalan. Everyday.. jarang keluar bandar sebab kawan-kawan cuti singkat sangat dan ada yang da pindah jauh. aku terkenang kembali, bila menatap beberapa profile di laman web. Mereka kelihatan bahagia bersama pasangan masing-masing. Bila aku bandingkan dengan hidup aku, jauh bezanya. Maklumla muda lagi dan belum mengikat mana-mana tali pertunangan atau perkahwinan. =) .


Bahagia sangat kah bercinta sebelum berkahwin? hari-hari berbalas SMS, sakit sikit saja terus mengadu dengan pasangan masing-masing. Saling menunjukkan kehebatan kasih sayang masing-masing. Berjalan shopping sama-sama. Dan hidup aku pula, handphone saja da 2 3 hari ni sunyi sepi macam tuannya, hanya 2 3 kerat SMS tazkirah dari kawan-kawan, kalau tak pun, SMS tentang Program ku yang tak lama lagi di adakan. Kalau sakit pula, takkan nak SMS kawan..pelik pula nanti. So, kalau aku sakit, just diam dan cari la ubat. Shopping pula suka jalan sendirian. Kadang-kadang dengan kawan atau adik. Jauh beza tak? =)
Walau apapun caranya, aku punya sahabat yang saling mengingati, punya adik-beradik untuk bergaduh merebut barangan free Maggie, punya parents yang sentiasa bersyukur melihat kami dapat berkumpul empat beradik cuti kali ini, punya laptop untuk meluah rasa dan melakar pendapat, dan satu yang penting, aku punya Tuhan yang 24jam mendengar kesedihanku,melihat segalanya dalam hatiku,Tuhan yang punya CINTA luarbiasa. Jadi, bila difikirkan, aku sebenarnya tak layak untuk berasa SEPI andai aku sedar semuanya ada disampingku. SEPI ? tak lagi.SO what your reason to have a boyfriend ?. Sebab bagi aku la,lelaki yang suka bergelar "boyfriend" ,CINTA nya tak sehebat Tuhan ku itu. CINTA mereka cuma sia-sia. Buang masa, kridit, dan duit. CINTA ALLAH bagaimana? galilah sendiri. Itu lebih baik. =) agaknya, kenapa remaja perlukan pasangan istimewa ? FITRAH ? itu alasan yang lapuk. Jadi, sebagai pembaca yang memiliki jawapannya, anda berhak comment soalan ini, tak kisahlah mungkin ada telah berpunya atau sedang bercinta atau mash single atau dah berkahwin atau apa saja status anda. Sila berikan jawapan pada diri ini yang ingin memahami =) Syukran.
*maaf andai pengguna aku tidak sesuai pada pandangan anda...sila komen
Hanya sekadar rasa,
9.52 pm
29 Mei 2008
Tawau,Sabah.

Di manakah cantiknya seorang wanita


posted by Khairunnisa on

No commentsMungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadangkala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibir yang tidak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis atau yang sekali-kali memberikan kucupan mesra di dahi ibu, ayah, suami dan anak-anak. Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan, sejuta perkataan belum cukup untuk mendefinasikan tentang keindahan wanita. Kitalah wanita itu, panjatkanlah kesyukuran terhadap Tuhan kerana menjadikan kita wanita dan memberikan keindahan itu. Namun betapapun di jaga, dipelihara, di belai dan di tatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram … mata akan kelam…. Satu saja tidak akan di makan usia, sifat kewanitaan yang dipupuk dengan iman…Manusia yang selalu berubah ialah kaum wanita sebab jiwanya lemah, fikirannya cetek sebab itulah sikapnya selalu mengecewakan. Kecuali wanita beriman.

Aku mencari krim pemutih jiwa di farmasi tetapi ditunjuknya krim pemutih muka; lengkap dengan ceramahnya


posted by Khairunnisa on

No comments


Ubat rawatan rohani jarang terjual dimana-mana. Tidak semudah OXY ubat jerawat , ia tidak terdapat di gedung farmasi atau dimana-mana klinik. Biarpun begitu, ia masih mudah diperolehi dari 6,666 ayat-ayat suci al-Quran. Ia juga terdapat di atas sebatang tubuh mulia junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w yang menjadi al-Quran bergerak. Selagi manusia enggan merawat rohani maka selagi itulah planet bumi ini akan menjadi satu pemukaan yang tidak selamat. Kita mungkin boleh melahirkan generasi yang lebih bersolek , canggih dan langsing hasil kemajuan R & D tetapi kita akan melahirkan haiwan-haiwan ekonomi yang cuma tahu memeras, menekan dan menindas.


"Rawatlah rohani kerana ia membahagiakan kehidupan dunia dan akhirat. "


Sungguhpun telunjukmu pendek tetapi nilai kejujuran syahadah yang disaksikannya boleh menghantar kamu sejauh ke Syurga.


posted by Khairunnisa on

1 comment


Barangkali telunjuklah antara jari yang paling kerap digunakan. Mungkin kelingkinglah pula antara jari yang paling kurang digunakan. Walau apapun, masing-masing jari mempunyai tugas dan fungsinya. Dalam antara banyak kerja-kerja jari telunjuk pula, syahadah yang disaksikan di dalam 5 solat wajib daripada 17 rakaat dalam sehari semalam itu sangat mustahak diberikan perhatian. Maksud tauhid yang dibawanya berbunyi, " Aku bersaksi bahawasanya tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Aku bersaksi bahawa Muhammad s.a.w itu pesuruh Allah. " Bersama dengan penafian yang mentasydiqkan "tiadanya tuhan-tuhan lain itu", ia disambut oleh isbath yang mengesahkan bahawasanya hanya Allah jualah satu-satunya Tuhan yang selayak dan sedang diikrarkan sebuah penyerahan.

Penyerahan itu adalah pengakuan pengabdian yang diisyaratkan oleh tegaknya sebatang telunjuk. Lebih menyokong dan menyempurnakan lagi deklarasi ini ialah penyaksian seterusnya akan Nabi Muhammad s.a.w yang menjadi pesuruh Allah . Baginda yang siddiq, amanah, tabligh dan fatonah yang membawa contoh terbaik itu telah diberi kesempatan hidup yang mencukupi untuk diteladani dalam segenap aspek. Inilah yang menjadikan Islam itu sebuah ad-deen yang lengkap dan menyeluruh. Walaupun lafaz dua kerat yang pendek dan dilambangkan dengan sebatang telunjuk pendek itu dilihat seakan-akan rinkas, namun nilai syahadh itu menyimpulkan sebuah tauhid pengEsaan terhadap Allah S.E.W selaku Rabb. Jika demikian, maka sahlah yang seorang hamba itu sudah membuat penyerahan dan pengabdian yang cukup sempurna. Dia akan tolak segala bentuk kesyirikan dalam kehidupan berpandukan segala gerak geri dan tingkah laku yang ditunjukkan oleh Nabi junjungan-Nya. Dengan demikian, persaksian syahadah itu akan menjadi tunjang hidupnya dan penunjuk sepanjang hari. Telunjuk pendeknya itulah yang akan menunjukkan ke jalan yang lurus. Akhirnya dia sentiasa berdoa mengharapkan yang dia akan dibeikan peluang hidup seterusnya dan mati akhirnya dalam lafaz pengakuan berbunyi "Laa ila ha illa Llah." Insya Allah, jika ini semua dilakukan, maka dia akan ke syurga.


~Tikaman MADAH oleh Anbakri

About

Blog Widget by LinkWithin